Sport review 14 oct 2018
14.10.2018
Performanţă remarcabilă pentru Moldova! Alexandrin Guţu a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice ale Tineretului
Performanţă remarcabilă pentru sportul moldovensc! La Buenos Aires, luptătorul de stil greco-roman Alexandrin Guţu a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice ale Tineretului.
În finala categoriei de greutate de până la 71 de kilograme Alexandrin l-a învins pe rusul Stepan Starodubţev. Până a ajunge în finală, Guțu i-a învins consecutiv pe columbianul Brandon Calle Perez și pe tunisianul Lamjed Maafi.
Tânărul sportiv şi-a trecut astfel în palmares al doilea titlu important: în luna iulie a anului curent el a devenit campion mondial printre cadeţi.
Guţu, care a fost portdrapelul Republicii Moldova la ceremonia de deschidere a Jocurilor, a obținut pentru delegația moldovenească a doua medalie de aur la Buenos Aires.
Câteva zile mai devreme, înotătoarea Tatiana Sălcuţan s-a clasat pe primul loc în proba de 200 metri spate.
La competiţiile din Argentina, ţara noastră este reprezentată de 17 sportivi în 10 discipline.
Luptătoarea noastră de la Thai Boxing Club Ialoveni antrenata de către Viorel Purcica Nicoleta Hortolomei va debuta la Dinamite Fighting Show pe 19 Octombrie la Piatra Neamț! Ii dorim lupta fara traume si numai victorie!
În perioada, 6-7 octombrie 2018 echipa Thai Boxing Club a fost reprezentată de 5 sportivi la Cupa Mondiala lupte Corp la Corp , unde a obținut 3 medalii de bronz!
Petru BUZDUGAN – locul III
Dorin PÎRGARI– locul III
Ghenadie BULIGA – locul III
Andrei Chiosa
Vasile SUPROVICI
Felicitări sportivilor, antrenorului Sergiu BARBĂROȘĂ și întregii echipe Thai Boxing Club!!!
Elevii din clasa întâi a cinci gimnazii din țară au din acest an o nouă disciplină școlară, numită ”Educația fizică și judo”. Aceasta va fi predată elevilor liceelor din Soroca, Ocnița, Călărași, Sângerei și Dondușeni. Lecțiile obișnuite de educație fizică vor fi combinate cu elemente din judo. Astfel de proiecte au fost deja implementate în alte țări europene, precum Ungaria, Franța, Spania și Portugalia.
Decizia a fost luată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care a semnat un acord de colaborare cu Federația Internațională de Judo și cu cea din Republica Moldova.
Programul a pornit ca un proiect-pilot, iar Federația de Judo a asigurat fiecărei școli echipamentul necesar: atât tatami, cât și kimono-uri.
„Deja sunt careva rezultate după o lună de muncă. Antrenorii, copiii și părinții sunt ”pentru”. Copiii au rezultate bune, se țin mai bine pe picioare. Este ceva frumos, după părerea mea”, a declarat Valeriu Duminică, secretar general, FM Judo.
Viorel Midrigan este fost judocan și campion național la cadeți. El a ales să împărtășească cu picii pasiunea sa față de judo.
Viorel activează ca profesor de educație fizică la gimnaziul „Anton Crihan” din Sîngerei.
„Aici nu merge vorba doar despre lupte. Merge vorba de coordonare, încrederea în sine de la această vârstă. Eu cred că este binevenit pentru fiecare copil”, a zis Viorel Midrigan, profesor de educație fizică.
„Copiii au reacționat foarte bine. La noi se practică de mult timp judo-ul. Elevii s-au bucurat, la fel ca și părinții”, a spus Nicolae Garbuz, profesor de educație fizică.
În anul viitor, Federația de Judo din Republica Moldova intenționează să introducă această disciplină în alte 5 școli din țară.
La acest capitol excelează Ungaria, țară în care, timp de 2 ani, disciplina de educație fizică și judo a fost implementată în 280 de școli.
Final de eră în boxul moldovenesc! Cel mai bun pugilist moldovean din toate timpurile, Veaceslav Gojan, şi-a încheiat cariera. Anunţul a fost făcut chiar de cel în cauză după 25 de ani petrecuţi în ring.
„Timp de 25 de ani am avut mai multe accidentări, iar acum îmi dau de ştire. Încă o pricină este că mulţi pun piedici din cadrul Federaţiei Naţionale de Box. Nu se respectă tot ce ar fi trebuit să se respecte”, a spus boxerul Veaceslav Gojan.
„Era în plan ca el să se pregătească pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Aşa era în plan şi el era pregătit, dar au apărut mai multe pricine. În primul rând, el a avut multe accidentări timp de 25 de ani. Este o perioadă foarte lungă. A doua pricină este corupţia din boxul mondial. Apar şi în boxul moldovenesc unele probleme”, a spus antrenorul lotului naţional de box, Petru Caduc.
Veaceslav Gojan şi-a amintit de cele mai frumoase momente din cariera sa şi a anunţat că îşi începe cariera de antrenor.
„Cel mai frumos moment a fost la Jocurile Olimpice, când am câştigat medalia de bronz. Am avut o mare bucurie atunci, dar şi când am devenit campion european. Mă retrag şi îmi încep cariera de antrenor. Mai întâi am să urmăresc activitatea antrenorului meu, Petru Caduc. Sper că în viitor voi deveni un antrenor bun”, a spus boxerul Veaceslav Gojan.
„Consiliul Raional Briceni i-a promis şi deja îi face o sală de box chiar la Briceni. Este o sală normală, pe care noi o să o amenajăm”, a spus antrenorul lotului naţional de box, Petru Caduc.
Veaceslav Gojan este pugilistul moldovean cu cel mai bogat palmares. Gojan a câştigat medalia de bronz la Olimpiada de la Beijing în 2008, iar peste 3 ani a devenit primul boxer moldovean care a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene. Este campion național de 15 ori şi maestru emerit al sportului.
Boxerul are în prezent 35 de ani şi educă doi copii. Pugilistul din Grimăncăuţi deţine gradul de maior şi este angajat în Departamentul Trupelor de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne.