Interview with FEA President Dorin Damir

09.10.2017

Dorin DAMIR: Ca să devii primul trebuie să fii cel mai bun

Dorin DAMIR: Ca să devii primul trebuie să fii cel mai bun

Domeniul artelor marțiale a cunoscut în Republica Moldova un progres considerabil pe parcursul ultimilor ani. Un salt de-a dreptul colosal. Mai ales acest adevăr iese în evidență dacă ne referim la domeniul artelor marțiale mixte. Popularitatea luptătorilor moldoveni de stil K-1 de mult a depășit hotarele țării, colindînd triumfal meridianele globului întreg. În mare parte, aceste succese le datorăm lui Dorin DAMIR, om de afaceri de succes, președinte FEA (Fighting & Entertainment Association), vicepreședinte al Federației Mondiale K-1 de Amatori. 
– Domnule Damir, ați practicat luptele de mic copil. Știu că și în prezent Vă antrenați cu o devoțiune de invidiat. De unde aveți această pasiune pentru sport?
– Practic sportul de la 10 ani. Am făcut lupte libere, sambo, judo, fotbal, karate, box, taekwondo. Visul meu din tinerețe a fost să vizitez Japonia – patria judo-ului, luptelor K-1, mai multor stiluri de karate. Pînă la urmă, am reușit să ajung în această țară fermecătoare. Acolo am făcut cunoștință cu asemenea somități, adevărate stele, în domeniul K-1, cum ar fi Ernesto Hoost, Peter Aerts, Jerome Le Banner ș.a. Mi-a plăcut foarte mult Japonia, cultura acestei țări. Țara Soarelui Răsare este un model de organizare evenimentelor de toate felurile, inclusiv sportive, a particularităților ce țin de show, publicitate, oglindirea în presă, arbitraj. Tot de la ei am învățat cum se organizează o structură sportivă eficientă și durabilă.
Să vă ofer un exemplu. Este aproape cu neputință de imaginat ce impresie produce o arenă sportivă acoperită, cu o capacitate 60 de mii de suporteri, plină pînă la refuz. În Japonia pentru prima dată am văzut o astfel de sală și am trăit acel cutremur care îți cuprinde întreaga ființă, cînd te afli într-o atmosferă plină de feerie și solemnitatea evenimentului sportiv care te copleșește.
Luptele K-1 de multă vreme se află pe primele locuri în topul audienței în întreaga lume, atît pe viu, cît și la TV. Așa că am hotărît să aducem acest show sportiv la noi în țară, pentru ca și concetățenii noștri să guste din grandoarea unui asemenea evniment cu adevărat festiv. Căci K-1 nu este doar unul din genurile sporturilor de contact, ci și un stil armonios, cu reguli stricte, minuțios gîndite și ușor aplicabile, împrumutate din box și kickboxing. Nu cred că în următorii 50 de ani va fi inventat un complex de reguli mai reușit în domeniu. 

Dorin DAMIR: Ca să devii primul trebuie să fii cel mai bun

 

– La ce etapă se află dezvoltarea K-1 în Moldova?

– Asociația FEA a fost fondată în 2009, și în același an am organizat primul turneu. Și acum îmi amintesc cu zîmbet de acel moment: Competiția s-a desfășurat într-un club de noapte, la categoria de 85 kg, cu o „piramidă” (grilă) de 8 trepte (etape). De fapt, acesta a fost startul dezvoltării K-1 în Republica Moldova, chiar dacă am avut luptători extraordinari și pînă atunci: la box, kickboxing, muay thai (box thailandez). În prezent, turneele organizate la noi în țară au căpătat amploare, deși la capitolul publicitate și marketing întotdeauna este loc pentru mai bine. Trebuie să facem față noilor provocări și cerințe ale timpului, mai ales că în epoca internetului, de un extrem dinamism, este destul de accesibilă obținerea și distribuirea informațiilor.
De fapt, am pornit cu K-1 profesionist, menținîndu-ne pînă în prezent la un nivel înalt. Însă cele mai mari performanțe le-am realizat la K-1 amatori. Nu am să exagerez deloc, spunînd că Moldova se situează printre liderii mondiali la acest compartiment. Mai mult decît atît, specialiștii noștri au participat la fondarea Federației Mondiale K-1 de Amatori, eu fiind ales în funcția de vicepreședinte al acestui for. 
În paralel, ne-am îngrijit de renașterea Federației naționale de Muay Thai. Avem și rezultate notabile. Astfel, în 2016, la Campionatele Mondiale, doi juniori moldoveni s-au învrednicit de medalii de argint, iar în anul curent am adus de la Mondiale două distincții de cel mai înalt grad (Igor Duca şi Liviu Titică, antrenor Andrei Grosu) și trei de argint (Marius Covali, Gheorghe Pleşca şi David Chiperi; David a devenit și deținător al premiului „Rising Star”, decernat celui mai de perspectivă sportiv). Atunci, pentru prima dată, luptătorii moldoveni i-au învins pe thailandezi la box thailandez. Pe scurt, pe plan internațional sîntem o forță indubitabilă în domeniu, respectată și de care se ține cont. 

Dorin DAMIR: Ca să devii primul trebuie să fii cel mai bun

 

– Concursurile pe care le organizați corespund celor mai înalte standarde internaționale. Este dificil să vă mențineți la un asemenea nivel?

– În acest sens am învățat foarte mult de la japonezi. Am învățat să acordăm importanță unui spectru larg de lucruri ce țin de amenajarea sălii, arbitraj, infrastructură, campania publicitară premergătoare întrecerilor, articole în presă, clipuri video și istorii referitoare la luptători sau tradițiile artelor marțiale, conferințe de presă în cadrul cărora adversarii se duelează cu privirile și multe, multe alte detalii, mari și mărunte. Este o artă și în același timp o adevărată mașinărie întregul proces de pregătire și de desfășurare a competițiilor. 
De asemenea, împreună cu partenerii europeni promovăm proiectul King of Kings (KOK), care se situează în top-3 al ratingului mondial, în mare parte datorită consecvenței și stabilității de care dăm dovadă, cu o experiență de organizare a circa 50 de turnee internaționale, într-o perioadă de 5 ani. 
– Care este secretul unui succes atît de răsunător al atleților noștri peste hotarele țării?
– În primul rînd, acest lucru se datorează măiestriei lor, dobîndită prin multă muncă și eforturi duse pînă la sacrificiu. În al doilea rînd, un mare rol îl are oglindirea competițiilor de către mass-media. Astfel, timp de doi ani, întrecerile cu participarea sportivilor moldoveni au fost transmise în direct la Eurosport, canal TV de referință în această sferă. În prezent, acest post, din păcate, nu mai acordă aceeași atenție ca și în trecut sporturilor neolimpice, această politică editorială fiind legată de schimbările dictate de noul proprietar. În schimb, beneficiem de transmisii live la canale de televiziune cu mare autoritate în lumea sportului: FightBox TV, FightSport și canale de cablu, care acoperă peste 100 de țări în lumea întreagă. Este un motiv serios de mîndrie faptul că evoluția atleților noștri stîrnește un interes atît de mare pe toate meridianele globului. Interesul este unul de-a dreptul grandios, cunoaștem acest lucru și de la diaspora noastră, care urmărește cu atenție sporită tot ce se întîmplă acasă și are o sensibilitate patriotică deosebită tocmai datorită situației specifice în care se află. 

Dorin DAMIR: Ca să devii primul trebuie să fii cel mai bun

 

– K-1 este o adevărată industrie. Cum reușiți să gestionați acest mecanism complex?

– Prin muncă și prin faptul că nu am căutat să ne recuperăm banii în termen cît mai scurt. Un show sportiv veritabil necesită cheltuieli pe măsură, care pot fi acoperite doar din sponsorizări serioase. Iar prima condiție de atragere a sponsorilor sînt transmisiunile televizate, care, la rîndul lor, sînt atrase de show-uri de zile mari. Căci sponsorii plătesc ca mărcile și brandurile lor să fie transmise la posturile cele mai vizualizate. Prin urmare, crește și remunerarea luptătorilor, fapt care aduce în prim-plan atleți de top, de cea mai înaltă clasă. De aceste interconexiuni trebuie nu doar să ținem cont, ci chiar să le creăm noi înșine. Așa că, în activitatea noastră, ne conducem de sloganul „Be the first to be the best”. Dacă vei fi cel mai tare, vei atrage atenția spectatorilor, a presei televizate și scrise. 
– Proiectul K-1 este unul profitabil?
– De fapt acest proiect este pentru mine unul de suflet, nu o afacere, iar de business mă ocup în alt domeniu. În general, prima condiție a unui succes veritabil, de durată, este ca activitatea ta să-ți aducă satisfacție sufletească și să fie însoțită de credință. Ceea ce este făcut cu și pentru suflet îți reușește întotdeauna mai bine decît activitatea izvorîtă din pur interes material. Acest adevăr poate fi negat la fel de puțin cum pot fi negate legile naturii, care adeseori sînt mai presus de înțelegerea noastră, însă acest lucru nu le infirmă valoarea. 

Dorin DAMIR: Ca să devii primul trebuie să fii cel mai bun

 

– Care sînt cele mai importante evenimente pe care le-ați organizar în ultimii ani?

– La Chișinău desfășurăm trei turnee King of Kings anual. De asemenea, al doilea an consecutiv la noi în țară au loc competiții MMA (lupte în cușcă), „Eagles Fighting Championship”, care se bucură de o popularitate imensă. La K-1, organizăm Campionatele și Cupele Republicii Moldova și în jur de 15 întreceri regionale pe an. 
În general, în Moldova toate genurile de luptă se află la loc de cinste, începînd cu tradiționala trîntă și încheind cu stilurile apărute recent, cum ar fi MMA (arte marțiale mixte). Avem și luptători pe măsură, de talie mondială, cum ar fi Dumitru Sîrbu (categoria de greutate de 62 de kilograme), reprezentantul clubului „Champion”, ofițer militar, luptător de stil muay thai, participant la turneele K-1; campionul mondial și european în exercițiu Nicolae Carauș (85 kg), instructor, pompier de profesie; Stanislav Reniță (65 kg), deținătorul centurii de campion mondial K-1; Serghei Morari (77 kg), campion mondial în cadrul KOK; Maxim Bolotov (+93 kg), campion mondial la kickboxing.
Unica reprezentantă din partea Republicii Moldova la K-1 feminin este Nadejda Canțîr (51 kg), o fată foarte modestă, care a trecut prin multe încercări pentru a-și duce la împlinire visul de a deveni luptătoare consacrată, dînd dovadă de caracter și multă voință. În decembrie curent ea va lupta pentru centura de campioană europeană cu redutabila Esma Hasshass (Olanda). 

Dorin DAMIR: Ca să devii primul trebuie să fii cel mai bun

 

– Puteți evidenția vreo luptă care V-a impresionat în mod deosebit?

– Au fost mai multe. Îmi stăruie pînă acum în amintire înfrîngerea lui Constantin Țuțu din anul 2013, în fața marocanului Ibrahim El Bouni, un sportiv extrem de puternic. O altă luptă care m-a impresionat a fost cea desfășurată în același an între Constantin Țuțu și legendarul Dmitri Șakuta, Belarus, campion mondial la muay thai, în care sportivul moldovean s-a impus într-o manieră de zile mari. 
De asemenea, nu pot uita lupta din aprilie curent între Nicolae Carauș și mult mai experimentatul Samir Bokhidous din Olanda. Într-un final, într-o partidă extrem de grea, atletul moldovean a reușit să-și adjudece victoria. De fapt, fiecare luptă este interesantă în felul său: cu accentul pus pe tehnică sau pe forță, cu un anumit substrat istoric etc. 
– Ce scopuri ați reușit să realizați și ce urmăriți pe viitor?
– În anul 2009, cînd am devenit manager în sport, mi-am propus ca luptătorii aflați în gestiunea organizațiilor în care activez să se facă celebri prin victorii răsunătoare; să obținem majoritatea centurilor în KOK; ca meciurile cu participarea luptătorilor moldoveni să fie oglindite de canalul televizat Eurosport – lucruri pe care pînă la urmă le-am obținut, deși inițial aceste obiective păreau de neatins. 
În ceea ce privește viitorul, ne propunem să contribuim, în măsura posibilităților, la educarea în stil patriotic a tinerei generații, ca ea să-și iubească țara și să aibă motive – să le creeze chiar – de a se mîndri cu ea. 

Dorin DAMIR: Ca să devii primul trebuie să fii cel mai bun

 

 – În cabinetul de lucru aveți o mulțime de simbolici orientale. Cum vă inspiră ele activitatea?

– Am fost de nenumărate ori în Japonia pe parcursul mai multor ani. Am legături strînse cu diferite persoane din această țară, legături ce țin de variate domenii: business, politică, sport etc. Trebuie să vă mărturisec că Japonia este o țară minunată, cu specific clar pronunțat, ca să nu zic exotic, de la care avem ce învăța.
În ceea ce privește armele pe care le vedeți, sînt niște săbii de familie, ca și sulițele, vestimentația și armura de samurai – toate au fost primite în dar de la o familie apropiată, pentru a fi transmise fiului meu, pasionat și el de tot ce ține de cultura și tradiția japoneză. În general, el este atras de toate manifestările artelor marțiale, practică boxul, K-1, jiu-jiutsu.
– Vă rămîne destul timp și pentru familie? 
– Ca să fii cel mai bun în sport trebuie să depui un efort colosal, care te consumă într-o măsură foarte mare. Așa că timpul petrecut împreună cu familia, dar și cu prietenii, îl prețuiesc mult. Însă niciodată nu m-am gîndit să mă las de activitatea fizică. Practic sportul zi de zi, ca și 35 de ani în urmă. Asta mă face să mă simt bine. Le recomand tuturor să ducă un mod de viață sănătos, să aleagă acel sport care le este potrivit necesităților sufletului. Acest lucru îi va ordona și disciplina. Dacă respectați acest deziderat, deja ați făcut primul pas spre reușită.