Într-un IG LIVE recent , Dorin Damir și arbitrul-șef EAGLES FC, Pavel Pocatilov, au vorbit despre următoarele.

24.05.2021

Într-un IG LIVE recent , Dorin Damir și arbitrul-șef EAGLES FC, Pavel Pocatilov, au vorbit despre următoarele.
O autobiografie scurtă?

M-am născut la 28 iunie 1987, la Dubăsari, Transnistria. După școală am fost acceptat la Academia de Poliție. Mi-am luat diploma de licență. Ulterior am lucrat ca anchetator penal. În timp ce făceam masteratul la Academia de Poliție, în paralel eram înscris la Academia de Administrare Publică. După absolvire, am fost angajat la o companie privată. Dar la acel moment, eram deja implicat în sport și am început încet să mă concentrez tot mai mult asupra acestuia.
M-am căsătorit acum 5 ani, am o fiică de doi ani.
 
În calitate de arbitru principal al EAGLES MMA, ești de acord că din toate sporturile de contact, artele marțiale mixte sunt cel mai greu de judecat?
Unii ar putea crede altfel, dar părerea mea personală este că kickboxing-ul și boxul sunt cele mai greu de judecat, deoarece acolo sunt o mulțime lovituri, ceea ce îngreunează numărarea acestora. Pe când, în MMA, majoritatea meciurilor se termină înainte de timp, sau câștigătorul e evident pe tot parcursul luptei. Cu toate acestea, sunt sigur că arbitrii de box și kickboxing ar spune contrariul la ceea ce am spus eu.

De ce ai renunțat la cariera de luptător? Ești încă tânăr.
Din copilărie, am avut probleme dentare. Mi-am rupt cei doi dinți din față (nu într-o luptă) și, printr-o decizie proastă a medicului, în loc de niște lucrări de obturație dentară am ajuns cu 4 implanturi. Întrucât rădăcinile acestor dinți sunt slabe, nu mai pot lupta.

Cum este relația dintre tine și fratele tău, Denis Pocatilov, din moment ce acesta este arbitru la EAGLES FC? Vă certați despre anumite decizii din timpul evenimentelor după aceea?
Când vine vorba de sport, nu pot să mă cert cu el, am fost crescuți la fel și gândim aproape identic. Aș ajunge să mă cert cu mine însumi într-un fel. S-ar putea să ne certăm despre alte lucruri, dar rar.

Dorin Damir și Pavel Pocatilov au vorbit despre luptele cu pumnii goi, Cutelaba vs Ankalaev și altele.
Ce părere ai despre luptele cu pumnii goi?

Cred că există un risc ridicat de traume. Acest lucru depinde de nivelul de  pregătire a unui luptător. Dacă știe să se protejeze, atunci este în regulă. Dar dacă luptătorul este obișnuit cu ”măcelul” atunci nu e ok. Nu sunt împotriva acestui sport, dar eu personal nu l-aș practica.
 
Cine a influențat cel mai mult, cursul vieții tale?
Cred că sunt o persoană norocoasă. Întotdeauna întâlnesc cei mai buni oameni care au  rol cheie în cele mai importante decizii ale mele. A fost o persoană care mi-a recomandat să merg la Academia de Poliție, altfel aș fi aplicat la universitatea de medicină și sportul nu ar fi existat în viața mea. Mai târziu, când lucram, antrenorii mei, Puiu și Ivan Gheorghiu, m-au influențat indirect să-mi continui cariera sportivă, în loc să mă concentrez pe cariera de jurist, ceea ce a dus la rezultate excelente.
 
Părerea ta despre primul meci Cuteleba vs Ankalev. Când lupta a fost oprită și Cutelaba protesta. Ce ai fi decis tu în calitate de arbitru?
Cred că strategia lui Cutelaba a fost să se prefacă și să-și contraatace adversarul în momentul în care acesta ar fi sărit fără apărare să-l knockout-eze până la capăt.  Există acest risc, când joci prea bine teatru, s-ar putea să fie oprită lupta. Dacă acesta ar fi fost un meci de amatori sau debutanți, ar fi fost corect să fie stopată lupta, pentru a proteja sănătatea sportivului. Dar, deoarece vorbim despre UFC, despre luptători profesioniști de top, cred că ar trebui să-i lase să meargă până la capăt. Părerea mea este că ar fi trebui să continue meciul.

Dorin Damir și Pavel Pocatilov au discutat despre Romanov vs Espino, Spivac vs Oleinik, reanimarea proiectului HEROES și politică.
Ce crezi despre Romanov vs Espino?

O lovitură în acea zonă poate distruge în totalitate concentrarea și pregătirea pe care ai avut-o pentru meci. Un exemplu personal. Odată, în timpul unei lupte, mi-am rupt un deget de la picior. Nu am simțit durere, din cauza adrenalinei. Dar, din moment ce acela era sucit într-o parte, simțeam că alunec, mi-am pierdut echilibrul. Cu toate acestea, cred că în cazul lui Romanov, cel mai corect era să declare lupta nevalidă și să programeze un alt meci. Dar, din moment ce arbitrii au decis să numere punctele și să judece lupta până la acel moment, sunt de acord cu rezultatul.
 
Părerea ta despre Spivac vs Oleinik?
Nu am lucrat cu Spivac, dar i-am urmărit luptele. Pe Oleinik îl cunosc ca antrenor. Este foarte perseverent, muncitor, dar și foarte norocos. Cred că există 60% șanse ca Oleinik să câștige prin viclenia sa.
 
Am decis să reanimăm proiectul HEROES, cu ajutorul căruia vom selecta tineri luptători, care nu au mai luptat profesional înainte, pentru proiectele mai mari, EAGLES FC și FEA KICKBOXING. Poziția ta în acest sens?
Cred că este un proiect necesar. De vreme ce luptătorii se pot încerca într-un cadru profesional și se pot pregăti pentru proiectele mai mari. Mulți dintre ei s-ar putea să aibă multă experiență în campionatele de amatori, dar când mergi la profesioniști este cu totul altceva.
 
Te gândești să mergi în politică?
Eu, în calitate de președinte al Federației de Arte Marțiale Mixte, cred că sportul ar trebui să fie apolitic. Nu mi-aș permite să susțin în mod deschis un partid sau altul.
IG LIVE -ul  în rusă îl găsiți la contul de instagram  @dorin_damir_official