Cazul sportivului care a scăpat cu viață, după ce a fost împușcat în cap la Ciocana: A fost pronunțată sentința.

13.12.2018

Cazul sportivului care a scăpat cu viață, după ce a fost împușcat în cap la Ciocana: A fost pronunțată sentința.

 

Cazul sportivului care a scăpat cu viață, după ce a fost împușcat în cap la Ciocana: A fost pronunțată sentința.

Judecătoria Chișinău a pronunțat sentința în cazul lui Vladislav Gribincea, care a fost împușcat în cap în fața unui local din sectorul Ciocana al capitalei. Totul s-a întâmplat într-o seară din luna decembrie 2017, iar de atunci cunoscutul sportiv se deplasează cu un scaun cu rotile.
Principalul suspect care a efectuat împușcătura propriu-zisă pe nume M.B. și un complice de-al său R.C., care a încercat să-l eschiveze de la răspundere, și-au recunoscut vina integral în ședința de judecată şi au solicitat să fie judecați în baza probelor acumulate de organul de urmărire penală.
Cum a început totul? M.B. a mers la un local din sectorul Ciocana împreună cu ginerele său și un prieten să sărbătorească revenirea sa din Federația Rusă, acolo unde a muncit o perioadă.
Paza localului, însă, nu a vrut să le permită să intre în incintă, pentru că nu erau îmbrăcați corespunzător și mai erau în stare de ebrietate avansată. În același timp, patru prieteni — printre care și Vladislav Gribincea — ieșeau din local, acolo unde a avut loc un banchet organizat de Federația de Kickboxing.
Șeful pazei a povestit în instanță că în ușă stătea ginerele lui M.B., iar atunci când i s-a spus să se ferească, s-a iscat conflictul. M.B. s-a apropiat în susținerea ginerelui său și fără motiv i-a aplicat un pumn lui Vladislav Gribincea. Sportivul a ripostat cu lovituri, iar primul a scos o armă de la șold și a efectuat împușcătura în regiunea capului. 
„Vlad le-a spus să le dea pace, deoarece este campion mondial şi să nu se lege de dânsul, după care altă persoană (M.B.) l-a lovit cu pumnul în faţă. Mai târziu, tot acesta a scos un pistol de culoare neagră şi a efectuat o împuşcătură în direcţia capului lui Vlad. Pistolul îl ţinea la o distanţă de aproximativ 30 cm”, a mai adăugat unul din cei patru prieteni.
M.B., ginerele său și prietenul acestuia, care nu a participat la conflict, s-au făcut nevăzuți. Nimeni din cei care se aflau la fața locului nu a încercat să-i oprească, pentru că erau speriați, or persoana care deținea arma avea un comportament neadecvat.
În schimb, soția proprietarului localului a alergat după niște cârpe, ca să oprească hemoragia. Între timp, a intervenit ambulanța și oamenii legii.
Deși M.B. și-a recunoscut vina, el nu a putut explica în instanță de ce a aplicat arma deținută legal. Principalul suspect a spus că nu ține minte nimic, deoarece se afla în stare de ebrietate alcoolică puternică.

Cazul sportivului care a scăpat cu viață, după ce a fost împușcat în cap la Ciocana: A fost pronunțată sentința.

 

„Am încercat să intrăm în bar. Paza nu ne-a permis accesul pe motiv că eram în încălțăminte sportivă și în stare de ebrietate. După ceva timp, Vladislav Gribincea a intrat în conflict cu ginerele, la care m-am întors să clarific ce s-a întâmplat, dar deja s-a început cearta între mine și el (n.r. Vladislav Gribincea). Nu țin minte ce anume a avut loc, însă îmi amintesc că am rugat să fie sunat R.C.”, a declarat M.B. în instanță.
„Inculpatul (n.r. M.B.) conştientizează faptele prejudiciabile comise și regretă de cele întâmplate, pentru că a fost doar un conflict şi Vladislav Gribincea nu i-a făcut nici un rău”, se mai menționează în hotărârea Judecătoriei Chișinău cu referire la afirmațiile lui M.B.
Tot în instanță, a ieșit la iveală că R.C. și M.B. sunt cumetri. Astfel, cumătrul a încercat să-l ascundă. Și-a contactat un prieten căruia i-a spus că trebuie transportată o persoană la Odesa, Ucraina, doar că au reușit să-l ducă până la punctul de trecere Tudora — acolo unde a fost încătușat de oamenii legii.
Declarațiile lui R.C., totuși, sunt contradictorii. A recunoscut că a încercat să-l scoată pe M.B. din țară, la rugămintea ultimului, cu scopul de a-l ascunde, după care a spus că și-a dat seama că favorizează o crimă… abia la frontieră.
Într-un final, sentința a sunat în felul următor: „M.B. se recunoaște vinovat de omor intenționat și i se aplică o pedeapsă de 7 ani și 6 luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis. Termenul pedepsei este calculat cu includerea termenului aflării în stare de arest preventiv de la 29 decembrie 2017.
R.C. se recunoaște vinovat de favorizarea infracțiunii și i se aplică o pedeapsă de 1 an și 6 luni de închisoare. Executarea pedepsei se suspendă condiționat pe un termen de probă de 2 ani, adică pedeapsa cu închisoare nu va fi executată, dacă în termenul de probă fixat, nu va săvârşi o nouă infracţiune”.
Totodată, Judecătoria Chișinău a dispus încasarea de la M.B. în beneficiul victimei suma totală de peste 350.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral, cheltuieli suportate și care vor fi suportate pentru tratamentul medical de reabilitarea a sănătății. Astfel, în scopul asigurării acțiunii civile, s-a aplicat sechestru asupra bunurilor materiale.
Deocamdată, nu se cunoaște dacă sentința primei instanțe a fost atacată de vreo una din părți la Curtea de Apel Chișinău. Cert este faptul că până la definitivarea hotărârii, M.B. va continua să se afle după gratii.
De menționat că pe contul de Facebook al sportivului sunt postate numeroase mesaje de susținere din partea rudelor, colegilor și prietenilor. Ultimele noutăți despre starea sa, cel puțin din primăvara acestui an, erau îmbucurătoare.