Молдаванин впервые стал финалистом ультрамарафона вокруг Монблана

04.09.2018

Молдаванин впервые стал финалистом ультрамарафона вокруг Монблана

 

Молдаванин впервые стал финалистом ультрамарафона вокруг Монблана

Впервые среди финалистов самого большого ультрамарафона вокруг Монблана есть наш соотечественник.
170 километров пробежал по горным тропам среди изнуряющей жары журналист Юлиан Берку. Дистанцию он преодолел за 38 часов 21 минуту, пишет publika.md.
Юлиан Берку признает: было очень трудно, он дважды был в шаге от решения покинуть дистанцию: «Когда уже почти решил отказаться во второй раз, — это было в Швейцарии — вошел в зал, а на экране мелькают видеоролики».
Победителем ультрамарафона вокруг Монблана стал француз Ксавье Тевенар. Он удерживает чемпионское первенство уже не первый год. Вторым был Роберт Хажнал из Румынии, который показал время в 21 час 31 минуту.
Всего ультрамарафон собрал более двух с половиной тысяч спортсменов. В это же время проходили и забеги на более короткие дистанции. В них также участвовали граждане Молдовы. Сергей Дзеро пробежал сто километров, а Сергей Ипатий 40.
Performanță inedită. Un moldovean a parcurs 170 de kilometri în cadrul ultramaratonului de pe Mont-Blanc
A avut de înfruntat mii de metri de pante din munţii Alpi, frig, soare şi ploaie, dar a reuşit să ajungă cu bine la finiş.
Vorbim despre Iulian Bercu, primul moldovean care a alergat 170 de kilometri în cadrul ultra maratonului de pe Mont-Blanc. După 38 de ore şi 21 de minute, istovit de puteri, şi-a atins ţinta şi… a cerut o bere.  
«Bravo! — Stai că vreau o bere. 
— Hai că pivă acuş o să-ţi aducem.»
Două nopți și o zi, 2561 de sportivi amatori din toate colţurile lumii au trăit momente de dificultate, durere, dar şi bucurie în timp ce au escaladat Mont Blanc. Ei s-au ridicat la înălţimi la care chiar şi în luna august, zăpada nu se topeşte, iar priveliştea taie respiraţia.
Iulian Bercu spune că din cauza dificultaților întâmpinate a fost pe punctul să renunţe la cursă de două ori, dar în cele din urmă a găsit puteri şi voinţă şi a continuat să alerge. 
«Mulţumesc mult. A doua oară când am vrut să abandonez, în Elveţia am intrat în sală şi pe ecran au apărut spoturile. 
— Serios? Super.»
Primul la linia de finiş a ajuns Xavier Thevenard, o supervedetă a ultramaratonului montan. Francezul e singurul om care pe parcursul ultimilor ani a câştigat toate cursele din cadrul Ultra-Trail du Mont-Blanc. El a fost urmat de Robert Hajnal din România, care a parcursul ultimii kilometri cu drapelul ţării pe umăr. Românul a terminat competiţia în 21 de ore, 31 de minute. 
În paralel, s-au desfăşurat şi alte curse pe distanţe mai mici la care au participat încă doi cetăţeni ai ţării noastre. Serghei Dzero a alergat o sută de kilometri, iar Sergiu Ipatii — 40.