Dorin DAMIR: Este absolut necesar în permanență să-ți stabilești direcții noi de dezvoltare

31.07.2018

Dorin DAMIR: Este absolut necesar în permanență să-ți stabilești direcții noi de dezvoltare

 

Dorin DAMIR: Este absolut necesar în permanență să-ți stabilești direcții noi de dezvoltare

Practicarea oricărui sport îţi oferă un plus de încredere în forțele proprii. Cu atât mai mult exersarea artelor marțiale, ceea ce presupune o intrare directă în contact cu adversarul. Confruntarea nemijlocită nu doar îţi căleşte trupul, ci cultivă acel curaj și acea consecvență necesare omului în orice situaţie, dacă vrea să păşească cu demnitate prin viaţă. O astfel de persoană, care orice proiect iniţiat de ea îl duce până la capăt, care ştie să cultive calităţile sus-menţionate şi la discipolii săi, este Dorin DAMIR, fondatorul şi președinte FEA (Fighting & Entertainment Association), un reprezentat veritabil al artelor marţiale. Este un spirit perseverent, coerent şi plin de caracter. Un adevărat patriot al neamului ce îşi iubeşte cu înflăcărare țara, după cum se autodefineşte el însuşi şi cum îl văd cei ce îl cunosc.
— Domnule Dorin Damir, dacă e să facem o retrospectivă succintă a activităţii forului în fruntea căruia vă aflaţi, ce evenimente aţi scoate în evidenţă în primul rând?
— S-au împlinit 9 ani de la înregistrarea FEA (Fighting & Entertainment Association), o asociație profesionistă de arte marțiale ce a stat la baza formării Federației K-1 Amatori (WAK-1F), proiectelor King of Kings (KOK), Eagles (lupte în cușcă, regulile MMA), FEA World Series (K-1 și kickboxing). De asemenea, FEA sprijină activitatea diferitelor federații ale sporturilor de contact: muay thai (box thailandez), jiu-jitsu, grappling, judo etc.
Mai mult, activitatea asociaţiei contribuie la popularizarea și dezvoltarea sporturilor de contact și forurilor respective în Republica Moldova. Dacă în luptele MMA se specializează atleți care vin cu precădere din judo, sambo, jiu-jitsu, grappling, atunci în K-1 vin în mare parte sportivi care au activat în muay thai, box, kickboxing, karate. Toate aceste probe au doar de câștigat de pe urma colaborării cu noi.
În Republica Moldova mii de copii, cadeți și juniori, practică artele marțiale. Avem cluburi recent înființate, nu doar la Chișinău (destul de multe), ci și la Bălți, Soroca, Edineț, Comrat, Cahul, Hâncești, Leova, Tiraspol, Râbnița, Dubăsari etc. Să știți că în timpurile noastre este foarte greu să desprindem copiii de gageturi. Cu fiecare dintre cei care pășesc pragul secțiilor noastre antrenorii discută pe îndelete, ca să-i determine să conștientizeze folosul disciplinei și unui mod de viață sănătos, să-i familiarizeze cu filosofia luptelor. Ne propunem să educăm cetățeni în deplinul sens al cuvântului, căci ei sunt viitorul și speranța noastră.

Dorin DAMIR: Este absolut necesar în permanență să-ți stabilești direcții noi de dezvoltare

 

— Ce planuri de viitor aveți?
— Referitor la proiectele ce țin de categoria amatori, în luna august curent, la Bangkok (Thailanda) se va desfășura Campionatul Mondial de Thai Box, la care delegația Republicii Moldova va fi prezentă cu 17 membri: 13 sportivi și 4 antrenori. Ulterior, în toamna anului curent, la Mondialele organizate de WAK-1F, Federația națională de profil va delega în jur de 25 de atleți. De asemenea, pe plan intern vor avea loc Cupele Republicii Moldova la K-1, la Muay Thai, versiunea IFMA (Federația Internațională de Muai Thai Amator), turnee în orașele Soroca, Bălți, Edineț și Comrat.
În ceea ce privește proiectele profesioniste, în acest an s-au desfășurat, în lunile februarie și mai, competițiile Eagles-8 și, respectiv, Eagles-9, iar FEA a organizat turneul KOK-56. În toamnă urmează să fie realizate încă trei proiecte, printre care și FEA World Series, care este reluat într-o formă exclusiv națională. Toate proiectele vor fi difuzate pe canale sportive specializate. FEA Fights TV va avea emisiuni live și în reluare – o tendință mondială de ultimă oră în lumea audiovizualului și a platformelor online, pentru amatorii și fanii artelor marțiale.
Este de menționat că recent s-au unificat două mari organizații: cea finanțată de promotorul american profesionist Ultimate Fighting Championship (UFC) și forul sponsorizat de proiectul rusesc M-1, în cadrul căruia a evoluat și celebrul luptător Fiodor Emelianenko. Aceste federații de amatori includeau aproximativ câte 50 de țări membre, acum unificându-se într-un mare for MMA și dând, astfel, un impuls puternic dezvoltării artelor marțiale mixte.
În acest context, este de menționat că Statele Unite ale Americii intenționează să atribuie MMA un statut de disciplină olimpică și să o prezinte, în calitate de țară gazdă, ca sport național la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028. În vederea obținerii aceluiași statut, la JO de la Tokyo 2020 va fi prezentată proba de karate.
— Cum de vă reușește în condițiile economice precare de la noi din țară să organizați turnee la nivel atât de înalt?
— În primul rând, avem mare experiență în domeniu, asociația noastră fiind fondată încă din 2009. În al doilea rând, am avut de la cine învăța. Este vorba despre specialiști redutabili de K-1 proveniți din Japonia, dar și din Europa. Mai mult decât atât, la rândul nostru putem oferi și noi ceva valoros lumii. Mă refer la proiectul „Eagles Fighting Championship”, cu transmisii live la canale TV specializate, cu mare audiență în întreaga Europă, dar și la proiecte profesioniste K-1 și kickboxing, la care suntem în top-3 în lume. Pentru o țară atât de mică ca a noastră, cu resurse financiare extrem de modeste, cu o susținere minimă din partea sponsorilor, asemenea realizări sunt de-a dreptul grandioase. Mi-am propus să demonstrez: și cu bani puțini pot fi realizate lucruri mari, dacă pui suflet și ai o atitudine cu adevărat profesionistă.
Îndrăznesc să cred că nu mai târziu de anul viitor, pe plan internațional va începe să se afirme generația de aur a luptătorilor noștri, educați de Federațiile naționale de K-1, Muai Thai și Kickboxing, luptători care vor împlini atunci 18 ani și vor putea trece la profesionism.
— Anul trecut ați avut rezultate remarcabile. Care este secretul acestor succese?
— Oricare copil caută un model de comportament și o sursă de inspirație. Pentru discipolii noștri de 8-14 ani asemenea modele, asemenea repere de referinţă sunt luptătorii profesioniști, starurile mediatizate, din țară și de peste hotare. În general, proiectele profesioniste constituie acel imbold ce duce la promovarea genului nostru de sport. Iar investițiile financiare consistente, datorită sponsorilor și partenerilor străini, contribuie la crearea unui tablou televizat extrem de tentant, atrăgând tânăra generație, fapt devenit vizibil prin rezultatele sportive obținute de discipolii noștri.
Avem o pleiadă foarte bună de tineri care se află la etapa de trecere de la stadiul de amatori la cel profesionist, atleți care deja au făcut primul pas în acest sens. Mă refer la Mina Manole, luptătorul Clubului Champion, Maxim Zaplitnîi și Marin Vetrilă de la Clubul Lion, Alexandru Moraru la kickboxing. Avem şi luptători consacraţi: Cristian Dorel, deținător al centurii la 71 kg pe care o va apăra în acest an în disputa cu Vitalie Matei, Stanislav Reniță, care trei ani la rând este posesorul centurii la categoria de greutate de 65 kg, Dumitru Sârbu ș.a.
În competițiile KOK ce se vor desfăşura la Riga (Letonia) în toamnă, va avea loc lupta pentru titlu la categoria 77 kg, în care Constantin Rusu, câștigătorul piramidei din această primăvară, se va confrunta cu reprezentantul țării gazdă, redutabilul Djaur Zavadov. Luptătorul MMA Alexandru Romanov concurează la categoria grea. În general, fraţii Romanov în Moldova sunt în afara concurenței, evoluând la un nivel deocamdată de neegalat. Alexandru are în proiectul Eagles un rating de 8-0, unul de-a dreptul impresionant. O evoluție bună are Mihai Sârbu. Din păcate, recent el a cedat centura în fața lui Bogdan Barbu din România. Impresionează și prestațiile demonstrate de Vlad Popovschi și Artiom Cula, care în prezent locuiesc în SUA. Un sportiv extrem de talentat este Grigore Panfili, deținătorul centurii la 71 kg, care în noiembrie curent va avea o luptă foarte grea pentru titlu, în cadrul Eagles-10, cu un sportiv din Belarus, țară cu bogate tradiții în domeniu și care a cultivat adevărați corifei MMA.
Situația se prezintă destul de promițător și la juniori, categorie în care evolueză tineri de mare perspectivă și care au deja în palmares locuri de frunte la diverse turnee internaționale.
În ceea ce priveşte divizia feminină, nutrim mari speranțe în legătură cu Dona Cheli din ATO Găgăuzia, o luptătoare ambițioasă și cu caracter. Sunt și alte fete talentate, care vin din lupte sau judo și se antrenează cu băieții ce practică K-1 și muai thai. Am convingerea că în scurt timp le vom vedea participând în proiectul Eagles.

Dorin DAMIR: Este absolut necesar în permanență să-ți stabilești direcții noi de dezvoltare

 

— Care este situația în legătură cu infrastructura sportivă din domeniu?
— Odată cu edificarea Arenei polivalente în Chișinău, care, potrivit estimărilor Guvernului, va fi dată în exploatare în 2019, situația la acest capitol se va ameliora substanțial. Aici vor putea fi găzduite nu doar competițiile de cel mai înalt rang la disciplinele cele mai populare, ci și o parte din probele de iarnă, precum și festivități, adunări, activități artistice. Arena va avea o capacitate de circa 7-8 mii de spectatori și va fi dotată cu parcări, monitoare moderne, acustică ce va corespunde standardelor internaționale, iar amplasarea reușită a acesteia va aduce beneficii întregului oraș.
— În ce constă formula de succes a activității Dvs.?
— În 2009, când am fondat FEA, mi-am făcut un plan referitor la activitatea forului respetiv, în vederea atingerii unor culmi sportive pe plan internațional, pe care le-am realizat în câțiva ani. Este necesar în permanență să-ți stabilești niște idealuri, obiective, direcții noi de dezvoltare, dacă vrei să progresezi, să te miști înainte.
Deci să vă dezvălui un secret: Dacă suntem fideli idealurilor noastre și vectorului determinat de acestea, înaintând cu perseverență spre scopul mult râvnit, vom obține și sursele financiare necesare transpunerii acestor idealuri în viață. Mai mult, m-am convins de nenumărate ori de acest lucru, dacă vom da dovadă de altruism şi vom oferi lumii tot ce avem mai bun, în acest caz vom întâlni neapărat pe drumul vieții acele persoane care ne vor ajuta în mișcarea noastră ascendentă.